Kaj je pametna ključavnica za omarice?

Obstajajo različne vrste ključavnic, ki jih proizvajalci poimenujejo “pametne”. Mi se bomo osredotočili na elektronsko pametno ključavnico na elektromotor in pametni sistem zaklepanja omaric, ki omogoča prilagodljivo oz. “pametno” uporabo po meri uporabnika, dinamike okolja ali drugih dejavnikov. Metra pametne sisteme zaklepanja omaric uporabljajo največja in vodilna podjetja in druge organizacije po vsem svetu.

Elektronska pametna ključavnica je ključni in integrirani del sistema pametnega zaklepanja, ki se uporablja za omarice v sodobnih pisarnah ter delovnih in drugih okoljih, saj je vse večja potreba da se okolja in elementi v njih lahko prilagajajo treutnim individualnim potrebam zaposlenih, gostov ter ostalih uporabnikov omaric. V sodobnih delovnih okoljih in pametnih poslovnih stavbah tako najdemo End-of-Trip garderobne omarice, osebne in skupne oz projektne  omarice v pisarni, omarice za prevzem naročenih izdelkov za stranke ali zaposlene, ter omarice za varno izmenjavo dokumentov, računalniške in druge opreme ter drugih stvari med zaposlenimi, nekakšne interne paketomate (vse omenjene rešitve pri strankah po vsem svetu omogočajo tudi Metra pametni sistemi za omarice). Da se zagotovi visoka stopnja varnosti shranjenih osebnih predmetov, izdelkov ali drugih stvari, zanesljivosti in trajnosti delovanja ter enostavnosti uporabe pametne omarice, se elektronske pametne ključavnice v omaricah napajajo z nizkonapetnostno elektriko (preko sistema pametnega zaklepanja katerega del so).

Poznamo tri glavne tipe elektronskih ključavnic za omarice:

  1. Ključavnica z elektromotorjem oz. elektromotorčkom. Zagotavlja najboljšo zanesljivost in funkcionalnost omaric. Metra elektronske ključavnice se la se lahko odklenejo na vratih omarice, na osrednjem zaslonu, na RFID čitalniku ali oddaljeno, preko Metra mobilne aplikacije.
  2. Elektromagnetna ključavnica. Običajno se odklepajo z ISO RFID medijem ali PIN kodo. Ima elektronsko-mehanski zaklepni mehanizem, kjer se z magnetno silo sprosti ali zadrži ključavnico. Pri popolnoma zapakiranih omaricah, kjer vrata omaric pritiskajo na ključavnico od znotraj, se lahko ključavnica zatakne.
  3. Ključavnica na baterije. Običajno se odklepajo z običajnimi RFID medijem ali PIN kodo. Za delovanje potrebuje vsaka ključavnica dve do štiri Li-Ion baterije. Baterije v ključavnicah je potrebno redno menjati (odvisno od dinamike uporabe omarice) kar predstavlja nepotrebno drago in zamudno opravilo, še posebej, če se v podjetju ali objektu uporablja na stotine ali celo tisoče takšnih ključavnic. Predstavlja tudi okoljsko nevarnost, saj je treba vse prazne baterije pravilno (varno) odstraniti.

Metra pametne ključavnice na elektromotor se lahko, odvisno od rešitve pametnih omaric, odklepajo s pristopnim RFID medijem po izbiri (npr. značka zaposlenega ali študenta itd.), pametnim telefonom (mobilna aplikacija za dostop do poverilnic prek Bluetootha, NFC, Wi-Fi), Barkodo, QR kodo, PIN, kodo ali na drug način (biometrija). Odklepanje je enostavno, povečini brezkontaktno in s tem higienično, kar je postalo še posebej pomembno za podjetja in organizacije po pandemiji.

Da je bila omarica “pametna” je bilo včasih dovolj, da jo je bilo mogoče odkleniti z običajnim ISO medijem (nezavarovana komunikacija) ali PIN kodo. Danes pametna omarica pomeni:

  • Da je del medsebojno povezanega pametnega sistema omaric (omarice, ki jih medsebojno povezuje pametni sistem zaklepanja).
  • Da elektronska pametna ključavnica v omarici omogoča odklep s sodobnim identifikacijskim medijem (varno pristopno kartico zaposlenega, mobilnim telefonom z digitalno pristopno kartico ali mobilno aplikacijo za omarice), ki lahko s ključavnico komunicira na varen oz kodiran način.
  • Da je način in čas uporabe omarice prilagodljiv in v domeni trenutnega uporabnika (npr.  hibridno delo).
  • Da se omarica lahko oddaljeno upravlja (jo je možno na daljavo odkleniti, sprostiti od uporabnika, videti stanje omare/ključavnice, jo “poslati” v čiščenje/dezinfekcijo, ipd.)

Ko se odločate, kateri sistem oz. rešitev boste uporabili za omarice v svoji sodobni, trajnostni in uporabnikom prilagojeni pisarni, stavbi ali drugem objektu,  je dobro upoštevati različne dejavnike. Izbrana rešitev pametnega zaklepanja omaric oz. pametnih omaric vam mora prihraniti čas, denar in prostor. Z integracijo z obstoječim pristopnim, varnostnim in drugimi sistemom lahko optimizira stroške in upravljanje pisarne oz. zgradbe. Vaše pametne omarice morajo podpirati tako trenutno kot bodočo konfiguracijo in dinamiko delovnega okolja ter še posebno omogočati individualen načine uporabe, kar bo izboljšalo počutje ter  uporabniško izkušnjo. Vse bolj pomembno pa je, da je vaša izbrana rešitev tudi trajnostna, okolju prijazna ter storškovno učinkovita v svojem celotnem življenskem ciklu uporabe.

Če  potrebujete rešitev pametnega sistema za omaric, prilagojeno vaši pisarni, stavbi ali druge objektu, in ki omogoča vse zgoraj omenjeno, nas kontaktirajte.

Metra_Touch_Display_ISO_RFID_pametne_omarice_sistem_zaklepanja_pisarne
Smart-lock-Lockers