Pametni sistem omaric Metra, ki omogoča dostavne in prevzemne omarice za študente in zaposlene, je z integracijo s študentskimi karticami omogočil enostaven in praktičen način za študente, profesorje in osebje univerze, da hitro pridobijo naročeno gradivo iz knjižnice – brez obiska knjižnice. Rešitev, ki se je danes razširil tudi na druge vrste enostavne in varne izmenjave med študenti in osebjem. 

Knjižnica Z. Smith Reynolds (ali skrajšano ZSR) nudi svoje storitve več kot 8000 dodiplomskim in podiplomskim študentom na univerzi Wake Forest, zasebni raziskovalni univerzi v Severni Karolini v ZDA.
Pred knjižničnimi pametnimi omaricami je imela knjižnica sistem za izposojo knjižničnega gradiva – vendar je temeljil na človeškem stiku in fizičnem obisku knjižnice. Ko so se v Združenih državah začeli uveljavljati ukrepi za pandemijo COVID-19, in so se stavbe univerzitenih kampusov po vsej državi zapirale, so prodekanja knjižnice Mary Beth Lock in njeni člani osebja ugotovili, da čeprav se je rešitev porodila iz nuje, jim je situacija tudi dala priložnost, da poskušajo zagotovljati enako raven storitev knjižnice z vpeljavo brezstične oz. brez dotične rešitve.
Prvih nekaj mesecev je knjižnica uporabljala več dnevnih omaric s ključavnicami na zatič – in osebje knjižnice je hitro ugotovilo, da rešitev dolgoročno ne bo delovala. Knjige, referenčno gradivo in celo računalnike, ki bi jih fakulteta poslala tehničnem oddelku univerze – je bilo treba dati v te omarice – in shranjevanje dragocenega računalnika v papirnati vrečki ni bila ravno prava rešitev. Knjižnica je morala zaupati vsem, ki so dostopali do omaric, da bodo uporabili in vzeli le tisto, kar jim pripada.
Univerzitetni RFID sistem – sistem, ki se uporablja za študentske izkaznice – je integriran z Metra pametnim sistemom omaric, kateremu sporoči, kdo bo prišel prevzeti po shranjeno knjižnično gradivo,« pravi James Harper, začasni direktor kontrole pristopa. Gradivo se v omarice vlaga z nekaj kliki na Metra 10-palčnem zaslonu na dotik (Metra Touch Display 10) ter s skeniranjem QR kode na Metra barkodnem čitalcu (Metra Barcode Reader).
Ko se študent ali zaposleni fakultete približa omarici, približa svojo kartico Metra čitalniku za kartice, kar omogoči, da se odpro določena vratca omarice z rezerviranim gradivom. Proces omogoča povsem brezstično in brez dotično uporabniško izkušnjo.
»Rešitev se tako brezhibno prilega v dinamiko našega kampusa in knjižnice, da se zdi, kot da je od vedno tukaj.«